Investeerders hebben veel vertrouwen in Marbella


Onder vastgoed professionals begint zich de consensus te vormen dat de controversiële nietigverklaring van Marbella’s Algemene Plan (PGOU) uit 2010 goed zou kunnen uitpakken voor de stad. IMG_8282 PanoramaOndanks een beginperiode van onzekerheid die volgde op het besluit van de Hoge Raad, wordt duidelijk dat er geen gebrek is aan het vertrouwen van investeerders als het gaat om nieuwe ontwikkelingen in Marbella.

In een bericht dat onlangs verscheen in de Spaanse krant Diario Sur hebben verschillende prominente zakenmensen – waaronder FM Consulting oprichter en Group voorzitter Fausto Martínez – zich positief uitgelaten over de vooruitzichten van de stad, nu het terugvalt op het PGOU van 1986.

Fausto Martinez en la recepcionMartínez wees erop dat de interesse van investeerders in Marbella niet is afgenomen na de nietigverklaring van het plan van 2010. Hoewel hij erkent dat er een grotere vraag naar bebouwbaar land is dan voorzien in het plan van 1986, worden nieuwe activiteiten nog niet sterk beïnvloed.

Hij zegt: “Wij beschouwen dit niet als iets negatiefs – elke dag worden we gerustgesteld want meer investeerders nemen contact met ons  op en blijven geïnteresseerd in Marbella.”

Sommige professionals geloven zelfs dat het PGOU van 1986 eigenlijk beter is dan dat van 2010 dat werd verworpen. Voorzitter van de Vereniging van Bouwers van Andalusia, Ricardo Arranz, zei dat de nieuwe situatie zeker niet slechter is dan voor de beslissing van de Hoge Raad.

Het Algemene Plan dat we hadden was niet werkbaar.” Hij is van mening dat het PGOU van 1986 beter aan te passen is aan de behoeftes van de stad ondanks dat het dertig jaar oud is.

In dezelfde geest deelt de voorzitter van de ondernemersvereniging CIT Marbella, Juan José González, de kritiek op het document dat onlangs is nietig verklaard door de Hoge Raad. Hij merkte op dat, hoewel er projecten zijn getroffen door de annulering van het PGOU van 2010, dit tegelijkertijd andere gebieden heeft opengesteld en projecten heeft bevrijd die geblokkeerd waren door de geannuleerde plan, maar zijn toegestaan ​​onder de regelgeving van 1986.

Volgens Martínez is de huizenmarkt zelfs actiever geworden in de afgelopen maanden, met Arabische, Russische, Duitse, Belgische en Spaanse kopers die zowel op zoek zijn naar luxueuze villa’s als moderne appartementen.

Hoewel sommige professionals vragen om meer juridische duidelijkheid, zegt Martínez dat dit er al is. “Hoeveel meer juridische duidelijkheid kun je hebben dan een uitspraak van de Hoge Raad die exact stipuleert wat er moet gebeuren.”Inversiones_noviembre_2013

De gemeente van Marbella heeft onlangs aangekondigd dat het bezig was om het PGOU uit 1986 aan te passen aan de recente stedenbouwkundige voorschriften van de Junta de Andalucía om het vertrouwen van investeerders te laten toenemen.  Ondertussen wordt een nieuw PGOU opgetekend om de positie te verduidelijken van ongeveer 16000 huizen die zich sinds de nietigverklaring van het PGOU van 2010 in een juridisch grijs gebied bevinden. Dit proces zou tot drie jaar in beslag kunnen nemen. Hoewel dergelijke problemen nog moeten worden opgelost, blijft de vraag naar en de dynamiek op de huizenmarkt van Marbella groeien.

 • Het artikel in Diario Sur kan hier worden gelezen.

Maart 2016

Shop te koop in Marbella - Marbella Shop

Shop te koop in Marbella

Shop te koop i Marbella, 1 toiletten. Over eigendom afmetingen heeft 104 m² gebouwd. Deze...

1.050.000

Shop te koop in Marbella - Marbella Shop

Shop te koop in Marbella

Shop te koop i Marbella, 1 toiletten. Over eigendom afmetingen heeft 91 m² gebouwd. Deze...

950.000

Appartement begane grond te koop in Marbella - Marbella Appartement begane grond

Appartement begane grond te koop in Marbella

Appartement begane grond te koop i Marbella, met 3 slaapkamers, 3 badkamers, 2 een eigen...

3 Slaapkamers | 3 Badkamers | 825.000

Appartement begane grond te koop in El Mirador - Marbella Appartement begane grond

Appartement begane grond te koop in El Mirador, Marbella

Appartement begane grond te koop i El Mirador, Marbella, met 4 slaapkamers, 4 badkamers, 4 een...

4 Slaapkamers | 4 Badkamers | 950.000

Duplex Penthouse te koop in El Mirador - Marbella Duplex Penthouse

Duplex Penthouse te koop in El Mirador, Marbella

Duplex Penthouse te koop i El Mirador, Marbella, met 3 slaapkamers, 3 badkamers, 3 een eigen...

3 Slaapkamers | 3 Badkamers | 875.000